Wat gaan we daarvoor doen ? |
---|
5.7 Openbaar groen, (openlucht)recreatie |
---|
Belangrijkste ontwikkelingen 2022 | Belangrijkste resultaten 2022 | |
---|---|---|
Gebiedsontwikkeling Valkenburg Klimaatverandering | Uitvoering bomencompensatieplan Rijnlandroute t.b.v. Valkenburg/Groene zone Uitvoering Meerjarenprogramma Duin Horst & Weide Communicatie over aangepast kapvergunningstelsel en handreiking Bomen Ontwikkelen Strandvisie 2030 Herstel Historische buitenplaatsen | |
Toelichting
Gebiedsontwikkeling Valkenburg/Groene zone
In 2021 is de uitwerking gestart van de in maart 2021 vastgestelde Nota van Uitgangspunten. Startpunt van vervolg hiervan is een beperkte gebiedsvisie voor de Groene Zone. Onderdeel van deze beperkte gebiedsvisie zijn regels voor stedenbouwkundige en landschappelijke inpassingen van dit gebied.
In 2022 wordt vervolgens een uitgebreide gebiedsvisie opgesteld waarin de in 2021 opgestelde beperkte gebiedsvisie wordt uitgebreid met afspraken met het Rijksvastgoedbedrijf, ecologische aspecten, noordelijke rand met Valkenhorst, etc. De in 2021 opgestelde en uitgewerkte visie op de ecologische verbinding wordt in 2022 in samenwerking met de provincie Zuid-Holland uitgewerkt. De provincie is subsidieverstrekker voor deze ecologische zone.
Ook wordt uitvoering gegeven aan onderdelen van de ecologische verbindingszone Lentevreugd – De Horsten. Het gedempte deel van de tankgracht zal in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf worden uitgegraven en er zal beplanting aangelegd worden. Daarnaast wordt in de Groene Zone het bomenvervangingsplan uitgevoerd, in het kader van bomencompensatie van de Rijnlandroute.
Meerjarenprogramma Duin Horst & Weide 2.0
De samenwerking binnen de Landschapstafel Duin Horst & Weide heeft als doel het vitaal en
authentiek houden van het buitengebied van Duin Horst & Weide. Vanuit het Meerjarenprogramma
Duin Horst & Weide worden in 2022 de inrichtingsmaatregelen voor de ecologische verbindingszone bepaald en al deels uitgevoerd. Voor het project van het versterken van de onderlinge samenhang en uitstraling van de buitenplaatsen in de landgoederenzone is de gemeente Wassenaar als de trekker aangewezen. Voor het opstellen van een plan van aanpak wordt een eenmalige bijdrage gevraagd van € 15.000.
In 2021/2022 werken we samen met Landschapstafel Duin Horst & Weide aan een Meerjarenprogramma Duin Horst & Weide 2.0. Hierin worden groene en recreatieve projecten gekoppeld aan projecten op het gebied van klimaatverandering, natuurvriendelijk boeren, energietransitie etc. De verwachting is dat deze in 2022 vastgesteld wordt. Tevens wordt er een verantwoording afgelegd over de projecten waar de gemeente de trekker van is.
Aangepast kapvergunningstelsel
De gemeente is verantwoordelijk voor het in stand houden van de kwaliteit van de groene buitenruimte en vereist voor het kappen van bomen een omgevingsvergunning. De wens van het college is het algemene kapverbod (APV) te vereenvoudigen, waarmee een minder regelgevende aanpak beoogd wordt en er ook meer vertrouwen en verantwoordelijkheid bij de bewoners van Wassenaar wordt gelegd. Besluitvorming over een aangepast kapvergunningstelsel vindt in het laatste kwartaal van 2021 plaats, waarna het aangepaste stelsel naar verwachting in 2022 in werking zal treden.
Om meer duidelijkheid te creëren is de Groene Waardenkaart en een handreiking over bomen opgesteld die in B&W vastgesteld wordt ook laatste kwartaal van 2021. Vervolgens wordt een communicatieplan opgesteld om bewoners te informeren.
Ontwikkelen Strandvisie 2030
Op 30 juni 2021 is er een MineCraft presentatie gegeven door de leerlingen van de Herenwegschool. Met behulp van MineCraft hebben de kinderen een (andere) kijk gegeven op de fysieke en logistieke inrichting van de Wassenaarse Slag. Bij de behandeling van de kadernota 2022 is een motie ingediend voor het ontwikkelen van de Strandvisie 2030 en hiervoor bij de najaarsnota 2021 € 75.000 vrij te maken. De ideeën van de Herenwegschool leerlingen worden hierbij betrokken naast die van de strandondernemers en bewoners. Mogelijke quick wins worden al in 2021 uitgewerkt.
Vergroten betrokkenheid bij de leefomgeving en draagvlak
Onder de noemer ‘Meedoen met groen’ wordt het adopteren van groen ook in 2022 weer onder de aandacht gebracht. Inwoners van Wassenaar nemen op steeds meer locaties het beheer van de gemeente over voor het groen in hun leefomgeving. Jaarlijks komen er zo’n vijf locaties bij waar inwoners het groen adopteren. Inmiddels wordt circa 1 hectare beheerd door inwoners. Inwoners worden daarbij actief ondersteund door de gemeente. Er wordt door hen een hogere kwaliteit behaald en de sociale samenhang in de buurt versterkt. Naast het geadopteerde groen worden ook diverse boomspiegels en geveltuinen door inwoners onderhouden. De komende jaren wordt deze ondersteuning voorgezet. Voor de ondersteuning en uitvoering van initiatieven van wijkverenigingen ter versterking van het groen is in 2022 budget opgenomen.
Herstel historische buitenplaatsen
De gemeente zet in op herstel van haar historische buitenplaatsen. De procedurebehandeling aanvraag omgevingsvergunning is vertraagd. De herstelwerkzaamheden van park Rust en Vreugd starten daarom pas in 2022. De cultuurhistorische waarde van het landschapspark en in het bijzonder het park zoals dat in de periode Van Aken (1846-1904) tot stand is gekomen, is leidend bij het herstel van het park. Bij de herstelmaatregelen wordt rekening gehouden met de huidige natuurwaarden van het park zodat er een goede balans komt tussen cultuurhistorie en natuur. Ook met het herstel van park De Wittenburg zijn de voorbereidingen gestart. Voor de planvorming is een subsidie beschikbaar gesteld vanuit de erfgoedlijnen van de Provincie Zuid-Holland. In samenwerking met het kasteel De Wittenburg worden de plannen voor het parkherstel opgesteld.