P1 Veiligheid

1.2 Openbare orde en veiligheid

Wat gaan we daarvoor doen ?

1.2 Openbare orde en veiligheid

Belangrijkste ontwikkelingen 2022

Belangrijkste resultaten 2022

De ontvlechting van de WODV

Toenemende signalen die duiden dat ondermijnende criminaliteit in Nederland actief is en zijn invloed heeft op de samenleving. Het is nodig dat de overheid meer focus op bewustwording en aanpak krijgt van de bestrijding tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit

Digitalisering van de samenleving en daardoor de digitalisering van criminaliteit in de vorm van cybercrime

Een startnotitie voor nieuw vierjarig integraal veiligheidsbeleid voor de periode 2023 – 2026, waarbij nieuwe actuele speerpunten en ambities worden vastgelegd voor het beleidsterrein van de portefeuille openbare orde en veiligheid

Een versterking van de Wassenaarse aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit met onder meer het realiseren van een lokaal meldpunt en een lokaal multidisciplinair ondermijningsoverleg waar signalen worden gedeeld, gewogen en afgestemd met regionale ketenpartners

Toelichting

Integraal veiligheidsbeleid
Het beleidsterrein van openbare orde en veiligheid is zeer breed en divers. Om effectiever op ontwikkelingen en trends te kunnen sturen, stelt de gemeenteraad hierdoor eens per 4 jaar het integraal veiligheidsbeleid vast, waarin de speerpunten en ambities in staan beschreven. Het huidige beleid loopt tot eind 2022, waarna nieuw vierjarig beleid nodig is. In 2022 zal het college een startnotitie voor dit vierjarig beleid aan de nieuwe gemeenteraad aanbieden, waarin gelegenheid is om de kaders voor dit integraal veiligheidsbeleid vast te stellen.

Ondermijning
In het verlengde van de landelijke focus op de aanpak van ondermijning zal ook lokaal invulling gegeven worden aan enerzijds een versterking van de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit en anderzijds aan een vergroting van de gemeentelijke weerbaarheid, waarmee de speelruimte wordt verkleind voor vormen van ondermijning. In 2021 is een regisseur ondermijning gestart om het door de gemeenteraad vastgestelde plan van aanpak ondermijning te implementeren. In de ambtelijke organisatie zullen dwarsverbanden met vakafdelingen worden gelegd om signalen van ondermijnende criminaliteit integraal te toetsen en waar nodig interventies in te zetten.

Informatiepositie
De gemeente beschikt op diverse terreinen over veel informatiebronnen. Op het gebied van openbare orde en veiligheid zijn dit vooral maandelijkse politiecijfers, maar ook meldingen over de buitenruimte, waarnemingen van toezicht & handhaving en openbare bronnen. In de afgelopen periode is gewerkt om de informatiepositie op het gebied van openbare orde en veiligheid te verstevigen en informatie overzichtelijker te ontsluiten en verrijken tot duidelijke trends en ontwikkelingen. Op deze manier kan de gemeente zorgelijke trends eerder identificeren, hierop anticiperen en waar nodig ingrijpen met preventieve of repressieve maatregelen.

Zorg en veiligheid
In 2020 is op voorspraak van de burgemeester gezocht naar versterking van de huidige ketensamenwerking tussen de zorgketen en veiligheidsketen. Uit dit onderzoek is gebleken dat de huidige capaciteit van de procesregie van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling uitbreiding nodig heeft. Op basis hiervan zijn verbetervoorstellen gedaan ten behoeve van de huidige capaciteit van de procesregie. Door een uitbreiding van de capaciteit is het mogelijk om escalerende casuïstiek zo vroegtijdig mogelijk te signaleren en verschuift de gemeente de inzet van curatieve zorg naar preventieve zorg. De verdere implementatie en integrale uitvoering van de verbetervoorstellen staan op dit moment on-hold totdat de aanvullende capaciteit is gerealiseerd.

Een eigen politiebureau in Wassenaar
Onze inwoners verdienen een politieorganisatie die dichtbij en benaderbaar is, zodra dit nodig is. Wassenaar heeft een aantal unieke eigenschappen, waardoor een eigen politiebureau onontbeerlijk is. De geografische en sociale eigenschappen van Wassenaar vereisen dat de politie snel ter plaatse kan zijn. Gelegen aan een grote uitvalsweg, midden in de randstad, maar met relatief veel privacy en rust, is het gebied extra kwetsbaar voor high impact crimes zoals woninginbraken. Daarnaast is een eigen bureau ook noodzakelijk om service te kunnen bieden aan de internationale gemeenschap, bestaande uit de meer dan veertig residenties, de American School The Hague en de Amerikaanse ambassade. Daarnaast liggen in Wassenaar grote recreatiegelegenheden, zoals Bergheide, Meijendel en Duinrell, en de Koninklijke Landgoederen de Horsten. In de portefeuille van openbare orde en veiligheid is het daarom een blijvend speerpunt om in Wassenaar het politiebureau te behouden.

Woonoverlast
Sinds dit jaar is in samenwerking met de woningbouwcorporaties, politie en de gemeente Wassenaar een tweejarige pilot opgestart met buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een service waar inwoners gratis gebrik van kunnen maken indien sprake is van een burenruzie of woonoverlast. Voorheen kon alleen de politie zaken aanmelden bij buurtbemiddeling. De pilot is gestart om ervaringen op te doen dat in plaats van de politie, de corporaties direct zelf zaken aanmelden. Door deze verschuiving zijn overlastsituaties eerder in beeld bij buurtbemiddeling en vergroot dit de kans op een gezamenlijke oplossing tussen de partijen. Na de tweejarige pilot bekijkt de gemeente Wassenaar met de woningbouwcorporaties bij positieve ervaringen een cofinanciering van buurtbemiddeling.

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2021 14:28:49 met de export van 10/13/2021 11:37:05