P0 Bestuur en ondersteuning

0.3 Beheer overige gebouwen en gronden

Wat gaan we daarvoor doen ?

0.3 Beheer overige gebouwen en gronden

Belangrijkste ontwikkelingen 2022

Belangrijkste resultaten 2022

Gemeentelijke huisvesting/De Paauw

Restauratie cementrustieke bruggen in park de Paauw

Invoeren kostendekkende huren Grond en Vastgoed

Afstoten vastgoed, realisatie taakstelling

Aanvraag omgevingsvergunning De Paauw

Vastgoed- en accommodatiebeleid

Verduurzaming vastgoedportefeuille

Toelichting

Invoeren kostendekkende huren
Vanuit de wet markt en overheid is de gemeente verplicht om de integrale kosten van eigen panden via de huurprijs door te berekenen aan de gebruikers. Om de berekeningen te maken zijn gegevens nodig. Daarvoor zijn in 2019 gecertificeerde metingen uitgevoerd met betrekking tot de verhuurbare vloeroppervlakte en het energielabel per pand. In de zomer van 2020 heeft een presentatie aan de raad plaatsgevonden, waarbij naar voren is gebracht dat het vigerende beleid op dit vlak aanpassing vraagt. Een kostendekkende huur is vaak hoger dan de huidige huurprijs waardoor dit, afhankelijk van de gekozen richting, consequenties heeft voor de huurders. Een voorstel voor huurcompensatiebeleid zal derhalve ook worden voorgelegd aan de raad. Om tot een juiste huurprijs te komen moeten de kosten per pand en/of stuk grond in beeld gebracht worden. Daarna wordt de integrale kostprijs en eventuele bijkomende huurcompensatie vastgesteld. In 2022 worden de nieuwe contracten aan de huurders voorgelegd, waarna deze per 1 januari 2023 in werking treden.

Afstoten vastgoed
Voor de vastgoedportefeuille is een oplopende taakstelling opgenomen. In de portefeuille zijn panden aangemerkt als 'onderhevig aan ontwikkelingen'. De ontwikkeling bij enkele locaties is in een dusdanig ver stadium dat aangenomen kan worden dat begrotingsposten kunnen komen te vervallen. Of de taakstelling daadwerkelijk gerealiseerd kan worden is hiermee afhankelijk van de doorloop op deze ontwikkelingen. Verdere analyse van bijvoorbeeld de woningen in de begroting leveren nagenoeg geen positieve bijdrage aan de taakstelling. De onderstaande bedragen zijn het resultaat van alle baten en lasten op het betreffende exploitatie nummer.

De ontwikkelingen bij cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, maken dat aangenomen mag worden dat op termijn posten uit de begroting genomen kunnen worden. Afstoten van de locatie is voorzien in 2022. Hiermee wordt een lastenverlichting van circa € 36.000 gerealiseerd. De ontwikkelingen op de locatie Middelweg zijn ook zover gevorderd, dat deze een bijdrage kunnen leveren aan de taakstelling; afstoten van deze locatie is voorzien medio 2022. Het gaat hierbij om de adressen Fabritiuslaan 2, Middelweg 31a en Middelweg 33. De bijdrage die deze panden leveren aan de taakstelling is circa € 51.000. Voor verdere invulling van de taakstelling zal bijvoorbeeld een visie op het gemeentekantoor, Johan de Wittstraat 45 nader beschouwd moeten worden; en de relatie die deze locatie heeft met verdere invulling van functies.

Voormalige Den Deylschool
De voormalige Den Deylschool aan de Middelweg wordt in 2022 verkocht. Voor nadere informatie omtrent de herontwikkeling zie Programma 8 Wonen en Bouwen, paragraaf 8.1 Ruimtelijke Ordening.

Vastgoed- en accommodatiebeleid
Op het gebied van onroerend goed is er een groot aantal ontwikkelingen en opgaven zoals woningbouw, verduurzaming, faciliteren maatschappelijke functies en druk op de gemeentelijke exploitatiebegroting. Om deze uitdagingen aan te pakken is het noodzakelijk dat er integraal beleidsafwegingen worden gemaakt ten aanzien van het wel of niet in bezit houden van panden, het faciliteren van maatschappelijke functies en waar (her)ontwikkeling gaat plaatsvinden. In 2021 is het vastgoed- en accommodatiebeleid aan de commissie voorgelegd. In het najaar 2021 wordt een presentatie aan de Raad gegeven. De verwachting is dat dit tot een concreet beleidsplan en uitvoeringsplan in 2022 zal leiden. Zo kan het afstoten van vastgoed, om de beheerlasten te reduceren, snel in gang worden gezet na vaststelling van het vastgoedbeleid. Op deze wijze kan invulling gegeven worden aan de oplopende taakstelling ten aanzien van de structurele lasten voor planmatig onderhoud van het vastgoed met ingang van 2022.

Gemeentelijke huisvesting / buitenplaats De Paauw
In 2022 worden de omgevingsvergunningen aangevraagd voor de verbouw en restauratie van De Paauw tot het bestuurscentrum. Tevens wordt de alternatieve huisvesting voor de huidige ‘bewoners’ van De Paauw verder voorbereid, zodat in 2023 verhuisd kan worden en de restauratie kan starten. Uiteraard onder voorwaarden dat het vergunningverleningstraject positief wordt afgerond.
Doordat in 2022 voornamelijk de engineering en uitwerking van de bouw- en restauratieplannen aan de orde zijn wordt verwacht dat in dat jaar slechts 10% van de totale investering uitgegeven wordt. De verhuizing en start van de restauratie in 2023 vraagt dan 30% en in 2024 worden de grootste uitgaven/ betalingen voorzien tot 60% van het investeringsbedrag; totaal geraamd op 11,7 miljoen. Het streven is het gemeentekantoor (ter waarde van 3,5 miljoen) na 2025 af te stoten ten behoeve van woningbouw, nadat De Paauw weer beschikbaar is gekomen. Tot die tijd zal het huidige gemeentekantoor zo goed mogelijk functioneel in stand worden gehouden en vindt er noodzakelijk en regulier onderhoud plaats .  
Voor park De Paauw is in 2022 de aanleg van de parkeerplaats in de moestuin voorzien en krijgt de Prinsessentuin een opknapbeurt conform de keuze van de raad. Als slotstuk zullen nog enkele vazen en beelden in het park worden gerestaureerd. Er wordt ook een vervolg gegeven aan de restauratie van de cementrustieke bruggen in park de Paauw.

Verduurzamen gemeentelijk vastgoed
Net zoals vastgoed van bedrijven, is ook gemeentelijk vastgoed onderhevig aan de informatieplicht, energiebesparingsplicht en 2023 label C-verplichting voor kantoren. Uit de financiële doorkijk wat betreft de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed blijkt dat we voor een grote financiële en technische opgave staan om de gehele portefeuille in 2050 energieneutraal te krijgen.
Om invulling te geven aan de ambitie ‘Wassenaar energieneutraal 2050’, is in 2021 een pilot uitgevoerd bij drie panden. Dit betreft Paauwlaan 12 (scouting), Langstraat 40 (bibliotheek) en Het Kerkehout 6 (aula begraafplaats). Het doel is om geleidelijk de gehele gemeentelijke portefeuille te verduurzamen. Om dit te bereiken zullen jaarlijks voorstellen worden voorgelegd aan de raad.

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2021 14:28:49 met de export van 10/13/2021 11:37:05