Wat gaan we daarvoor doen ? |
---|
0.1 Bestuur |
---|
Belangrijkste ontwikkelingen 2022 | Belangrijkste resultaten 2022 | |
---|---|---|
Verder ontwikkelen eigen Wassenaarse organisatie Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart Nota Internationals | Door goed werkgeverschap in staat medewerkers te binden Gemeenteraadsverkiezingen zijn ordelijk verlopen en waren toegankelijk voor alle inwoners Inwoners weten wat de gemeente doet Grotere betrokkenheid van internationals binnen de Wassenaarse gemeenschap | |
Toelichting
Nieuwe organisatie
Per 1 september 2021 is de nieuwe Wassenaarse gemeentelijke organisatie gestart. Het jaar 2022 zal in het teken staan van het verder ontwikkelen en versterken van de eigen organisatie. De opgaven staan centraal en iedereen werkt met het doel iets te betekenen voor Wassenaar en de Wassenaarders. De organisatie is veelzijdig, open en uitdagend. Zo zijn we aantrekkelijk om voor en mee te werken, ook met het oog op de krappe arbeidsmarkt.
Bestuurscentrum de Paauw
Raadhuis de Paauw wordt ontwikkeld tot een volwaardig bestuurscentrum. Na besluitvorming in december 2021 staat 2022 in het teken van uitwerking van de plannen en de voorbereiding van de verbouwing en restauratie.
Verkiezingen
Op 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het is de taak van de gemeente om te zorgen dat verkiezingen ordelijk verlopen en toegankelijk zijn voor alle inwoners. Rond de verkiezingen vindt altijd een transitie plaats, het overdragen van dossiers, het inwerken van de nieuwe raad en het nieuwe college. Dit wordt voorbereid en desgewenst begeleid door de organisatie, in samenwerking met de griffie.
Nota Internationals
In Wassenaar is ongeveer een op de vijf inwoner internationals: expat of corps diplomatique. Deze groep lijkt wat los te staan van de rest van de Wassenaarse gemeenschap. Daarom is in het programma Wassenaar 2030 opgenomen dat de internationals meer betrokken moeten worden: “Zij zijn van grote waarde voor Wassenaar, omdat ze de lokale economie stimuleren en reuring, vernieuwing en verjonging brengen.” Op basis van de in 2021 behandelde startnotitie, volgt in 2022 de Nota Internationals. Hierin wordt op basis van feiten en cijfers het beeld geschetst van de internationale gemeenschap in Wassenaar. De notitie bevat beleidsvoorstellen om de nadelen te mitigeren en de voordelen te versterken.
Minder juridisering
Rechtszekerheid en rechtsgelijkheid zijn hoekstenen van de legitimiteit van de overheid. Het is daarom belangrijk dat we als gemeente zo veel mogelijk informatie openbaar maken, om het vertrouwen hierin te voeden. Wanneer inwoners het gevoel hebben dat hun rechten in gevaar komen, dan zijn er juridische wegen. Deze kosten echter veel tijd en geld en leiden zelden tot een win-win-situatie. In 2022 blijven we daarom inzetten om te zorgen dat geschillen minder tot juridisering hoeven te leiden, maar meer tot een goed gesprek om de vraag achter de vraag te achterhalen, tot mediation en informeel afdoen. Openbaarheid en actief en effectief informeren dragen hier aan bij.
Communicatie
Wassenaarse inwoners zijn in hoge mate betrokken bij hun leefomgeving en bij de gemeente. Ze willen ‘meeweten, meedenken en meedoen’. Als Wassenaarse gemeente werken we van buiten naar binnen en betrekken we inwoners en belanghebbenden vroeg bij beleidsvorming. Dat vereist een open en gestructureerde wijze van communiceren met alle inwoners. Daarom zetten we in op actieve communicatie, participatie en stakeholdermanagement.
Actieve communicatie
Onder actieve communicatie verstaan we dat de gemeentelijke organisatie, het bestuur en de raad structureel laten zien waar ze mee bezig zijn, hoe ze werken voor Wassenaar. Bijvoorbeeld medewerkers die vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden. Dit zorgt er voor dat inwoners en belanghebbenden een beter beeld hebben van wat de gemeente doet. Onbekend maakt immers onbemind en zo zorgen we er ook voor dat ze beter betrokken worden bij wat er speelt in de gemeente. Om te zorgen dat onze communicatie zoveel mogelijk inwoners bereikt, zetten we in op een vitaal lokaal medialandschap.
Participatie
De verordening Inwonerparticipatie schrijft voor hoe we met inwoners en belanghebbenden participeren.
Zo is voor alle partijen duidelijk wat we van ze verwachten en wat ze van de gemeente mogen verwachten. Zo stimuleren we inwoners om vroegtijdig bij het ontwikkelen van beleid betrokken te raken, maar ook om zelf initiatief te tonen om iets te kunnen betekenen voor het dorp.
Stakeholdermanagement
Om goed te kunnen communiceren en participeren, moet je je doelgroep kennen. Bijvoorbeeld wie het zijn, waar ze zitten en wat hun belangen zijn. Daarom versterken we het stakeholdermanagement, zodat we tijdiger en effectiever kunnen communiceren en de juiste mensen op tijd kunnen betrekken bij de participatie.